دلایل عدم درک خطر در کودکان طیف اتیسم
کودکان طیف اتیسم دشواری هایی را در زمینه ی درک موقعیتها و حادثه هایی که هنوز به صورت مستقیم تجربه نکرده اند نشان می دهند:
⬅️ اگر من تا کنون با ماشین تصادف نکرده ام، پس تصادف با ماشین اتفاق نخواهد افتاد.
⬅️ حتی اگر خطر توسط فرد تجربه شده باشد، قادر نخواهد بود آنرا به سایر موقعیت ها و زمان ها تعمیم دهد.
🔐 چگونه به کودک کمک کنیم: لازم است از شیوه های خاص تفکر آنها برای آموزش خطر استفاده نمایید!
⬅️ به عنوان مثال از علائم بصری و تابلوها استفاده نمایید: به تابلوی آب عمیق اشاره کنید و اگر جلیقه نجات آن اطراف دارید در رابطه با لزوم استفاده از آن به کودک توضیح دهید.
افراد طیف اتیسم ممکن است به صورت وسواس گونه بر روی موضوعی متمرکز شوند و از پرورش سایر مهارت ها باز بمانند. آنها ممکن است مدل انواع ماشین ها را بشناسند، اما در مورد ایستگاه پلیس که می توانند در مواقع خطر به آن مراجعه کنند آگاه نباشند.
🔐 چگونه به کودک کمک کنیم:
برای آنها انگیزه ای فراهم کنید تا بر مسائل ضروری توجه نمایند. از نشانگرهای بصری استفاده نمایید: مثلا در خانه با کمک یکدیگر بر روی وسایل خطرناک استیکر بزنید.
دلایل عدم درک خطر در کودکان طیف اتیسم
⬅️ آستانه های بالای حواس: مثلا ممکن است در موقعیتی کودک مجذوب آب شود و علاقه شدید او باعث شود هرچیز دیگر را فراموش نماید.
⬅️ آستانه های پایین حواس : ممکن است بمباران محرک ها در یک موقعیت باعث شود کودک هر چیزی را فراموش کند و صرفا خود را بر روی زمین بیاندازد تا با این موقعیت کنار بیاید.
⬅️ مشکلات ثبت حسی و ناتوانی در توجه یا ثبت محرک های محیطی مناسب. مثلا کودکی که حس درد را ثبت نمی کند نیاموخته است که به طور طبیعی اعمال خاصی را نسبت به این حس انجام دهد و از موقعیت های خطرناک اجتناب نماید. ممکن است این کودک به جای اجتناب از این موقعیت به فعالیت های خطرناک نظیر لمس کردن یک شیء داغ بپردازد.
کودک دیگر ممکن است مزه ها و بوهای مضر و خطرناک را ثبت نکند. به همین ترتیب علایم و صداهایی چون آژیر، لامپهای فلاش دار و … ثبت نمی شوند و این مسئله بدین معنی است که به خطر توجه نمی شود.
.
🔐 چگونه به کودک کمک کنیم :
⬅️ سعی کنید تا حد امکان محرک ها را تعدیل کنید! به عنوان مثال استفاده از گوشی کاهش دهنده صدا در محیط پرسر و صدا.
⬅️ از جلسات اختصاصی – انفرادی کاردرمانی بهره بگیرید، کسب نتایج مفید ممکن است بسیار آرام و تدریجی اتفاق بیافتد.
دلایل عدم درک خطر در کودکان طیف اتیسم
⬅️ آستانه های بالای حواس: به عنوان مثال ممکن است در موقعیتی کودک مجذوب آب شود و علاقه شدید او برای دست زدن به آب باعث شود هرچیز دیگر را فراموش نماید.
⬅️ آستانه های پایین حواس: ممکن است بمباران شدن کودک توسط محرک ها در یک موقعیت خاص باعث شود او هر چیزی را فراموش کند و صرفا خود را بر روی زمین بیاندازد تا با این موقعیت کنار بیاید. به عنوان مثال ممکن است صدای پارس سگ کودک را به هم بریزد و این حادثه دقیقا وسط خیابان اتفاق بیافتد.
⬅️ مشکلات ثبت حسی: به معنای ناتوانی در توجه یا ثبت محرک های محیطی مناسب. به طور مثال، کودکی که حس درد را ثبت نمی کند نیاموخته است که به طور طبیعی اعمال خاصی را نسبت به این حس انجام دهد و از موقعیت های خطرناک اجتناب نماید. حتی امکان دارد این کودک به جای اجتناب از این موقعیت مرتب به فعالیت های زیان بار و خطرناک نظیر پریدن از یک ارتفاع بلند بر روی یک سطح سخت یا لمس کردن یک شیء داغ بپردازد.
برخی دیگر از کودکانی که مشکلات ثبت حسی دارند ممکن است مزه ها و بوهای مضر و خطرناک را ثبت نکنند. به همین ترتیب علایم و صداهایی چون آژیر، لامپ های فلاش دار، صداهای اخطاردهنده و علایم و تابلوهای هشداردهنده ثبت نمی شوند و این مسئله بدین معنی است که به خطر توجه نمی شود.
⬅️ سعی کنید تا حد امکان محرک ها را تعدیل کنید! به عنوان مثال استفاده از عینک آفتابی در محیط پر از محرک دیداری یا گوشی در محیطی که پرسر و صداست.
⬅️ از قانون پریماک (اول…بعد…) استفاده کنید.
⬅️ این گروه از کودکان می توانند از جلسات اختصاصی – انفرادی کاردرمانی بهره ببرند، هرچند کسب نتایج مفید ممکن است بسیار آرام و تدریجی اتفاق بیافتد.